Ateliere pentru tine

De când am lansat seria de ateliere din ciclul Happy@work, câteva comentarii ne-au atras atenția. Acestea spun ”ce treabă are fericirea cu locul de muncă?” sau ”nu merg la muncă în ideea de a fi fericit”, sau ”hai, pe bune? Fericit la birou?”; și altele în aceeași notă. Așa că am simțit nevoia să explicăm puțin de ce această idee este exact la locul ei în spațiul profesional.

Fie că suntem angajați sau antreprenori sau free-lanceri, fiecare dintre noi muncește în medie 8 ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. Făcând toate calculele, excluzând concedii și zile libere, un om muncește într-un an cam 1744 de ore, adică vreo 73 de zile întregi dintr-un an le petrecem muncind. 73 de zile dintr-un an le petrecem în totalitate cufundați în profesia noastră, în compania colegilor, a șefului, pe scaunul biroului, cu ochii în calculator sau cu bidineaua în mână etc. 73 de zile pline. Un om muncește cam 30 de ani într-o viață, a câte 73 de zile pe an, adică 2190 de zile din viața noastră. Adică 6 ani întregi! Gândiți-vă la câte s-au întâmplat în viața voastră în ultimii 6 ani și veți vedea cât sunt ei de importanți. Cum să trateze cineva cu indiferență 6 ani din viața lui?

Ca om, îmi doresc ca acești 6 ani din viața mea să fie cât mai frumoși și mai fericiți și dacă există cineva care să-mi arate o cale prin care să îmbunătățesc calitatea acestor ani, am să ascult cu atenție.

Acum sunt unii care spun ”fii bun și ai să vezi îmbunătățire”. Lor le spun că am văzut destui profesioniști nefericiți, încât să înțeleg că fericirea are legătură cu latura emoțională și nu cu cea rațională. De-a lungul anilor am înțeles că fericirea izvorăște din percepția noastră asupra vieții, iar această percepție este întotdeauna unică. Să ne amintim parabola ciorii care era nefericită pentru că este neagră și se uita cu invidie la lebădă și își spunea ”așa de albă, așa de frumoasă….și eu atât de neagră….. dacă aș fi și eu ca ea, ce fericită aș fi….”. Lebăda, la rândul ei, îl invidia pe papagal, care avea două culori, nu doar una. Papagalul îl invidia pe păun pentru multitudinea de culori, iar păunul o invidia pe ….. cioară pentru libertate. Și fiecare credea despre celălalt că are motive să fie fericit, iar el se simțea nefericit. Fiecare avea percepția lui unică despre lumea înconjurătoare și aspirațiile sale unice.

Așadar, succesul profesional poate veni însoțit de nefericire atunci când alte aspecte ale vieții suferă. Este foarte simplu ca în vârtejul zilnic, să ne lăsăm atrași în cercul vicios al stresului și al nemulțumirilor. Și când abia abia reușești să faci față presiunii, este extraordinar de greu (dacă nu imposibil) să te smulgi singur de acolo și să te scuturi, să zici ”eu aleg să fiu fericit”. Acest program din seria Happy@Work vine în ajutor și poate ajuta fiecare persoană în parte să se simtă mai bine la locul de muncă. Merită încercat, mai ales de cei care nu cred 😊

Oamenilor de HR, manageri, specialiști și business-partneri, celor care conduc echipe de orice fel, le aduc aminte că încă din timpuri străvechi, de la Croseus și până în zilele noastre, Darrin M. McMahon, Will Davies și alții  au studiat ”fericirea”. În relație directă cu munca, un studiu al University of Warwick a ajuns la concluzia ca angajații care se simt bine la locul de muncă sunt cu 12% mai productivi și sunt mai sârguincioși. Productivitatea se traduce în bani 😊 – deci angajații ”fericiți la locul de muncă” vor fi cu până la 12% mai productivi și vor genera mai mulți bani pentru angajatorul lor. Iată ce argument solid, de a investi puțin în bunăstarea emoțională a angajaților. Doar puțin. Pentru asta, Happy@Work vine și în varianta corporate și poate fi organizat și chiar personalizat într-o măsură importantă, pentru echipe și organizații.

Am început, deci o serie de ateliere, pornind de la o emoție profund umană, care ne poate defini oriunde ne-am afla. Fericirea, bunăstarea, împlinirea emoțională, reprezintă una din roțile care învârtesc lumea. Este și unul din drepturile fundamentale ale omului, proclamate încă din 1776.

Apoi am creionat activitățile atelierului, studiind indeaproape ”mecanismul fericirii” și alegând de acolo aspecte practice și utile, simplu de aplicat în viața de zi cu zi. Dar despre asta, în articolul următor.

Urmariti detalii despre atelierele Happy@work, aici. LINK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *