O pastila pe saptamana

Ileana este o doamna respectabila, director de corporatie, foarte pragmatica si foarte deschisa catre latura spirituala, cu un strop de scepticism.

Ileana a vrut sa lucreze cu mine sedinte de hipnoterapie, cu scopul de a slabi. Mi-a explicat ca in viata ei exista un fel de ciclicitate care o ajuta sa slabeasca primavara/vara si care o „ajuta” sa puna cateva kilograme in timpul iernii. Anul acesta fusese deosebit, deoarece nu mai slabise si era preocupata ca in timpul iernii se va ingrasa peste kilogramele de anul trecut, de care inca nu reusise sa scape.

Ileana mi-a explicat cum dietele nu functioneaza in cazul ei, poate si pentru ca ispitele culinare sunt la tot pasul in birou, iar ea nu are cum sa se abtina de la tot, cand cei din jurul ei mananca nestingheriti.

De obicei, in cadrul programului de slabit, imi rog clientii sa tina un jurnal al tuturor alimentelor si cantitatilor pe care le mananca, pe mese. Am rugat-o si pe Ileana sa faca acest lucru, iar ea a fost de acord in ciuda faptului ca i se parea destul de suparator. Primele insemnari au venit stangaci, mai degraba pe bilete decat pe un caiet, si aveau in comun cateva aspecte. In fiecare zi, Ileana manca cel putin o prajitura, paine, lua cina tarziu si combina frecvent glucidele cu lipidele si nu facea miscare deloc. Eu sunt adepta echilibrului in orice si a pasilor aparent marunti, asa ca m-am gandit la o abordare incrementala. Pentru Ileana, care era convinsa ca dietele nu functioneaza si care gasea dificil sa reziste tenatiior alimentare, ar fi fost imposibil sa treaca direct la un regim de viata sanatos. Era necesar sa „castigam” borna cu borna.  Asa ca am conceput o abordare pe cateva „fronturi”: ora de masa, zaharul, painea si cantitatile, in aceasta ordine, si in paralel sa adresez ideea de miscare, tot treptat. La fiecare sedinta, discutam cu Ileana si abordam pe rand zonele respective, inclusiv in scriptul de hipnoza, unde puneam focus pe un aspect sau altul, pe langa aspectele generale.

In proxima sedinta am intrebat-o pe Ileana daca ar dori ca, pe langa sedintele noastre, sa incerce, de exemplu, sa ia cina mai devreme si mi-a explicat ca are o frica inexplicabila de senzatia de foame. „Daca ma culc si mi-e foame nu pot sa dorm; pana nu ma duc sa mananc un sandwich, nu pot sa adorm”, imi spunea. Am discutat concret, cu programul ei in fata si am gasit impreuna o solutie de a reduce ora de masa cu cate 30 de minute la cateva zile, astfel incat Ileana sa incerce sa ia cina maxim la ora 19.30 . Am adresat teama de senzatia de foame in scriptul sedintei respective, si am insistat acolo mai mult decat pe alte aspecte.

Aici as vrea sa fac o paranteza si sa spun ca, sigur, nu intra in pregatirea mea de hipnoterapeut si probabil nici in respnsabilitatea mea, sa fac programul de masa al clientului si unii colegi ai mei mi-ar spune ca e treaba clientului sa faca asta singur. Eu cred ca atunci cand clientul cere ajutor, e important sa-l oferi (cu responsabilitate). In cazul de fata, Ileana isi dorea insa nu putea sa gaseasca solutia singura si a cerut (si apreciat) ajutorul. Cand iti propui sa aduci influenta pozitiva in vietile oamenilor si cand iti faci meseria cu pasiune, ajungi sa faci si lucruri neprevazute in „fisa postului” si asa consider normal sa se intample.

In urmatoarele sedinte am adresat pe rand, celelalte aspecte si am lucrat cu Ileana un total de 6 sedinte, intr-un interval de vreo 2 luni. In scriptul fiecarei sedinte am adresat cate un aspect principal: foamea, zaharul, painea, cantitatea de alimente, numarul de mese, orele de masa.

Reusise sa pastreze greutatea constanta, in ciuda regimului de viata, care era inca departe de a fi perfect. Redusese cantitatile de alimente daunatoare si chiar ora mesei de seara, insa mai era mult de lucru.

Apoi a venit concediul, apoi o perioada extrem de aglomerata la birou, si astfel o pauza in sedintele noastre.

De curand, Ileana ma suna fericita sa imi spuna ca a intrat la dieta, face miscare, si ca a slabit deja 7 kg. A spus „cu toata hipnoza, pana la urma tot dieta e de baza”. Am zambit 😊 .

I-am explicat si ei ca hipnoza nu este un medicament minune, care ne permite sa mancam 3500 kcal zilnic si sa ne pastram silueta. Hipnoza este un instrument prin care mintea noastra este ajutata sa vada solutia optima pentru noi, in acest moment al vietii noastre, si sa ne dea dorinta si vointa de a si pune in practica solutia respectiva.

Faptul ca Ileana a decis sa aplice o dieta, este chiar succesul sedintelor noastre de hipnoza. Si este minunat. Scopul nostru era sa gasim calea cea mai buna spre greutatea ideala. Si se pare ca acum, dieta combinata cu putina miscare era solutia ideala.

Mintea umana este un univers fascinant si ma bucur atat de mult ca am sansa sa observ si sa contribui la scrierea unor asemenea povesti de viata, ghidate de mintea noastra subconstienta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *