Acum 17 kg

Acum 17 kg (și plus 2,5 măsuri la haine) viața mea era diferită.

Acum 17 kg aveam un motiv să mă simt rău.

Acum 17 kg aveam un motiv să nu port pantofii care îmi plăceau.

Acum 17 kg aveam un motiv să fiu nefericită.

Acum 17 kg aveam un motiv să renunț la activități care îmi plac și pe care mi le doresc. …

În lumea modernă, din păcate, prevalența supraponderabilității este de peste 50% . Societatea modernă încă nu a reușit să găsească echilibrul dintre abuntență și sănătate. Suntem tentați tot timpul, de gusturi, mirosuri, texturi, care mai de care mai îmbietoare.

Ceea ce cândva era rar (grâu alb, zahăr, etc) azi este disponibil practic pentru oricine. Mișcarea fizică este din ce în ce mai puțină și mai puțin firească – nu este parte din rutina noastră, ci trebuie cumva ”îndesată” în program.

De copii am fost învățați că nu este frumos să lași în farfurie. Ni s-a creat un mecanism care ne îndeamnă să lăsăm farfuria curată atunci când ne ridicăm de la masă. Și nu ne punem singuri mâncarea în farfurie – deci altcineva decide pentru noi cât este porția de care avem nevoie.

Unde mai pui că mâncarea ne aduce și beneficii ”psihologice” – gustul bun ne ajută să ne simțim bine instantaneu. Și cine nu vrea să se simtă bine, mai ales într-o lume în care stresul a atins cote record? Mâncăm de bucurie, mâncăm de supărare, mâncăm pentru că e timpul, mâncăm pentru că trebuie să fim un exemplu, dar rareori mâncăm de foame și chiar de mai puține ori suntem capabili să ne evaluăm corect aportul alimentar.

În acest context larg si complex, unii dintre noi reușesc să mențină o greutate în limita sănătoasă, dar alții nu. Statisticile spun că jumătate din populația țărilor dezvoltate este suprapoderală – adică are kilograme în plus. Unii dintre noi recurg la diete, unii sunt de părere că sportul îi ajută, unii le combină pe cele două și, cel puțin o vreme, lucrurile funcționează. De obicei, pe la vârsta de 40 de ani, ai ținut cel puțin 5 diete și te-ai apucat de sport de tot atâtea ori, doar ca să constați apoi că rezultatul obținut a fost temporar. Unii îți vor spune siguri pe ei că ”e normal, dacă te-ai întors la vechile obiceiuri, ai ajuns și la vechile rezultate”, dar tu te simți obosit (-ă) și ți-ai dori să găsești acea soluție magică ce îți va permite să scoți din minte grija pentru greutate. Tu știi că de-a lungul timpului ai ascultat multe sfaturi care pentru alții au funcționat, dar pentru tine nu. Îți dorești să nu-ți petreci restul vieții poftind la alimente interzise. Vrei să te poți bucura de o tabletă de ciocolată, fără să te gândești că în momentul acela te îngrași. Vrei să poți mânca înghețată vara și cozonac de crăciun, fără să fie nevoie să te înfometezi a doua zi. Și tu crezi că ai două variante: fie te accepți așa, cu ceva kilograme în plus, fie trăiești toată viața cu stresul cantității de mâncare.

Și dacă mai există o variantă? Și dacă ne putem controla poftele într-un mod care este sănătos și care ne elimină stresul? Dacă putem reprograma mintea noastră astfel încât să poftească la ce trebuie atunci când trebuie?

Studiile și practica au demonstrat că hipnoterapia ajută semnificativ în menținerea greutății. Hipnoza se folosește încă din anii epoca Victoriană și se ocupa de relaxare și de tratamentul abuzului de alcool și de țigări. Mai aproape de epoca modernă, hipnoterapia a luat amploare datorita unor nume celebre ca M.Erikson, Herbert Spiegel si David Spiegel, Carl Jung etc. Hipnoterapia ajută mintea noastră să se concentreze pe ceea ce este sănătos. Prin sugestiile utilizate hipnoterapeutul sparge tiparele negative care ne țin captivi în cercul vicios al poftelor și al obiceiurilor nesănătoase și ne ajută să le înlocuim cu tipare pozitive orientate spre sănătate și o stare de bine interioară.

Sunt mai multe moduri în care hipnoza actioneaza asupra credințelor noastre pentru a ne ajuta să ne îndeplinim scopurile, dar undele dintre cele mai importante sunt enumerate aici: CLICK

O clientă dragă mie mi-a spus ca ajută atunci când știi că omul din fața ta a trecut prin ce treci tu. Da, și eu am trecut prin asta. Și lumea se miră când le spun că mereu m-am luptat cu greutatea. Mai întâi am tins spre imaginea din oglindă. Căutam să văd ceva care să-mi placă. Apoi am zis că măcar ”greutatea ideală” din punct de vedere medical, ar fi un reper bun. Și așa, căutând am oscilat. În sus, în jos, în sus din nou, iar în jos…. De la o măsură la alta, de la mândrie la dezamăgire la resemnare, de la o dietă la alta, de la o scuză la alta etc.

Și până la 40 de ani nu am fost niciodată mulțumită de corpul meu. Și chiar când aveam 48 de kg, tot mi se părea că trebuie să mai slăbesc. Da, serios. Pentru comparație, iată două poze: acum 17 kg (stânga) vs azi (dreapta):

Am parcurs și eu drumul acesta cu suișuri și coborâșuri si am găsit echilibrul meu. Acum 17 kg a fost acum cinci ani.

Hipnoterapia chiar funcționează. Ea te ajută să găsești echilibrul tău; acela care funcționează pentru tine.

Hipnoterapia este la îndemână, costul este moderat, iar rezultatele încep să apară în doar câteva săptămâni.

Dacă te regăseși în această poveste, scrie-mi. Sunt aici pentru tine.

4 thoughts on “Acum 17 kg

    1. Multumim. Am raspuns pe e-mail. Va rugam sa verificati si folderul Spam.
      O zi frumoasa si un weekend placut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *