Viata ca o piramida

A.H. Maslow a fost un psiholog American care pe la mijlocul secolului 20 a prezentat cateva idei revolutionare cum ar fi pozitivismul si piramida nevoilor, avand in varf “autorealizarea” . Maslow credea ca fiecare fiinta umana are potential de autorealizare si a studiat acerb oameni “sanatosi”, spre a defini si explica ce inseamna aceasta autorealizare.

Ideile sale au fost preluate si intoarse pe toate partile in sferele academice, apoi transformate in instrumente de management si chiar de manipulare, cu foarte mare succes.

In 99% din cursurile despre motivarea angajatilor, piramida nevoilor ocupa un loc de cinste.

Si din pacate doar acolo.

Odata plecati de la birou, specialisti de top, teoreticieni, practicieni si manageri dau uitarii piramida, ca doar nu vrei sa duci munca si acasa.

Doar ca piramida lui Maslow se refera la „om” si nu la „angajat”. Adica la om in general, la viata lui in integralitatea ei si nu numai la ce-l da jos din pat in metrou spre birou, in fiecare dimineata.

Separat de Maslow, poporul roman in intelepciunea-i seculara, ne invata de mici prin proverbe si fabule ce e bine sa asteptam de la viata si pentru ce sa fim recunoscatori. Asa se face ca mergem la scoala ca sa traim mai bine (nu ca sa invatam) – ca „ai carte, ai parte”, ca „meseria e bratara de aur”, ca „la omu’ sarac nici boii nu trag”. Apoi, „prietenul la nevoie se cunoaste” , „spune-mi cu cine te-nsotesti ca sa-ti spun cine esti” etc. Si asa, prima parte a vietii ne-o dedicam securizarii nevoilor de baza si tot atunci se leaga primele prietenii. Primele doua paliere ale piramidei.

Odata cu maturizarea vine si „intratul in randul lumii”, absolut obligatoriu. Daca ai job (adica ai cu ce sa-ti platesti facturile), ai cativa prieteni buni si ai o familie (presupunem aici ca e o familie fericita), esti un om realizat. Parintii sunt linistiti, „te-au vazut la casa ta”; daca au si unul-doi-trei nepoti, „nu le mai trebuie nimic in viata”.

Am ajuns la nivelul trei al piramidei. Nivelul 3 din 5. Dar nu le mai trebuie nimic in viata. Asta transmit, asta isi invata copiii si nepotii, asta isi spun zilnic siesi.

Insa natura umana isi cere drepturile si isi cauta drumul.

Reprezentarea lui Maslow, sub forma de piramida are si sensul ca pentru a atinge un palier superior, este nevoie ca palierele inferioare sa fie satisfacute. Daca apare un dezechilibru pe un palier inferior, omul o ia de la inceput, construind acel palier, pentru a ajunge din nou mai sus. Mai concret: nu exista stima de sine (palierul 4) daca mori de foame (palierul 1). Daca nu ai ce manca, daca nu iti poti asigura nevoile de baza, celelalte sunt irelevante. Nu exista implinire spirituala pe burta goala. Mai intai ne asiguram nevoile primare, ne platim facturile etc. si abia apoi ne putem indrepta atentia spre zone mai elevate. Deocamdata intreaga noastra atentie si energie este canalizata spre satisfacerea nevoilor de baza, acelea care ne tin in viata, sanatosi.

Cei mai multi oameni, pe la 40 de ani isi vor fi asigurat o locuinta, un salariu, un cerc de prieteni si o forma sau alta de familie. Si atunci, „o iau razna” si se apuca sa caute piatra filosofala, spre uimirea parintilor si, cateodata a partenerilor. Pentru ca, nu-i asa, daca ai un job ok, cativa prieteni si un sot/o nevasta care macar n-are prea multe vicii, ar trebui sa fii multumit. Ori esti prost /nebun.

Ori, de fapt,  natura umana isi urmeaza cursul spre autorealizare. Doar ca mai are de urcat cateva trepte ca sa ajunga acolo. Iar treptele astea iti dau viata peste cap. La propriu. Pentru ca atunci cand ai ales, n-ai ales tu, ci toate criteriile conventionale ale societatii care iti dictau cum sa fii fericit. Iar acum iti dai seama macar ca nu esti. Si incepe cautarea. Ce cauti? Cateodata nici tu nu stii. Dar sigur vrei altceva. 😊

De fapt, cautarea ar trebui sa inceapa in interiorul tau. Pentru ca pe scara lui Maslow tu urci. Pentru tine. Spre autorealizarea ta.

Ai reusit sa iti securizezi nivelul de baza? Ai apa la robinet, ai unde dormi etc? Bun.

Ai un venit stabil care sa iti asigure un anumit grad de confort? Te simti in siguranta? Simti ca familia ta e in siguranta? Esti ferit/-a de violenta in familie si in jur? Iti simti posesiunile in siguranta?

Daca da, foarte bine. Acum te poti uita la prieteni, colegi de birou sau se breasla, grupuri extraprofesionale etc. Oamenii din jurul tau te reprezinta? Valorile lor de viata sunt similare cu ale tale? Comportamentul lor este corect, din punctul tau de vedere? Daca n-ar fi ei, tu te-ai purta altfel, sau poti fi „tu insuti” oricum? Daca nu, atunci acest plan nu este definitivat -> click aici

Pe acelasi plan, te poti uita la relatia de cuplu. Esti fericit/-a? Cu adevarat fericit/-a. Suntem la palierul 3 din 5. Si aici intervin cele mai multe nuante si tot aici, de obicei, intelepciunea populara ne spune ca ar trebui sa fim multumiti cu ce avem si „sa ne vedem de treaba”. Observati, insa, ca respectul de sine, puterea si libertatea apar pe palierul superior. Adica ele nu pot fi atinse pana nu se rezolva, pe rand, palierele inferioare.

Evolutia ta spre palierele superioare iti da ghes, daca:

  • simti ca „iti lipseste ceva” dar nu stii exact ce;
  • daca simti neliniste si framantare interna;
  • daca te gandesti ca viata ta ar putea fi mai mult decat este;
  • daca situatia ta de cuplu nu te mai reprezinta sau daca iti doresti un anumit tip de relatie care pare ca „iti scapa”;
  • daca te duci spre servici cu un gol in stomac si cu intrebarea mai mult sau mai putin raspicata de tipul „ce caut eu acolo?”;
  • daca te reintorci spre pasiunile de altadata si vrei sa le redescoperi
  • daca te observi brusc deschis spre a experimenta lucruri noi
  • daca pur si simplu simti ca ai nevoie sa „te regasesti”

„Totul va parea ca se inrautateste, inainte sa fie mai bine” zice o replica celebra de film. E la fel si in viata. Dar doar pare ca se inrautateste. De fapt, totul poate fi din ce in ce mai bine. Iar tu poti parcurge acest drum cu sprijinul si ghidarea de care ai nevoie.

Daca simti ca viata ta “s-a blocat”, scrie-ne. Noi stim sa o deblocam 🙂

 

Datele personale ale celor care comunica sau participa la activitati pe acest site sau pe pagina noastra de Facebook sunt utilizate strict in interesul legitim de derulare a activitatii noastre, pentru urmatoarele:

  • activitati de comunicare si/sau de marketing,
  • inregistrarea/ participarea la cursuri si evenimente
  • derularea corespunzatoare a sesiunilor individuale
  • pentru plata produselor contractate
  • pentru articole de blog, in forma anonimizata complet (nu se pastreaza numele si contextul explicit al persoanei, pentru ca aceasta sa nu poata fi identificata)

Aceste date personale nu sunt pastrate sau arhivate in afara duratei de colaborare si nu sunt instrainate catre terte persoane sau entitati juridice.

Prin continuarea inscrierii, va exprimati acordul explicit pentru utilizarea datelor dvs. personale conform celor de mai sus.

Daca nu mai sunteti de accord cu acest lucru, va rugam sa ne scrieti la adresa office@ablehub.ro si datele dvs. vor fi sterse in cel mai scurt timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *