Meditația și sexul

Meditația și sexul – probabil vă gândiți că nu prea ”merg împreună”. Prima implică nemișcare, tăcere, introspecție, în timp ce a doua e….. diferită 😊

De ce ar ajuta nemișcarea la … mișcare?!

Pentru că sexul este mai mult decât activitatea fizică propriu-zisă, iar mintea are un rol semnificativ în crearea, derularea și … savurarea experienței. Abilitatea de a te bucura de sex este azi pusă la încercare de mulți factori externi dintre care stresul conduce detașat în toate topurile. Mintea îți stă la muncă, facturi, lista de cumpărături, ăla micu’ , planetarele ce trebuie schimbate, ce-o mai vrea șeful de la mine mâine la ședință etc. În loc să te ajute, mintea ta te îndepărtează de experiența minunată de care te-ai putea bucura.

Mintea este și cea care contribuie la dezvoltarea intimității între parteneri și la menținerea conștientă, vie, a pasiunii. Însă într-o lume în care numeroase disfuncții sexuale, în cazul ambelor sexe, sunt puse pe seama stresului, pare că mintea ne joacă feste.

Există și vești bune. 😊

Un studiu al Universității British Columbia a arătat, că disfuncțiile sexuale cele mai diverse se atenuează semnificativ odată cu practica meditației. Participanții la studiu, care s-au prezentat cu variate probleme de la manifestări fiziologice la anxietate, scăderea libidoului etc. au reușit ca, treptat, să se poată bucura de o experiență sexuală completă, după ce au integrat meditația în rutina zilnică. Abilitatea de a fi aici și acum, de a elimina bruiajul, de a te putea concentra mai bine, le-a permis să se poată bucura de experiența lor deplin și complet. De asemenea, libidoul a fost îmbunătățit semnificativ, atingând cote ”sănătoase”.

Cum ajută meditația la îmbunătățirea experienței sexuale?

  • Mintea învață să renunțe la ”pilotul automat” și să fie prezentă în mod conștient
  • Prin ”centrare” și îmbunătățirea atenției
  • Prin dezvoltarea atenției conștiente la senzațiile corpului, oricare ar fi ele
  • Prin sporirea abilității de a te desprinde de alte gânduri și /sau probleme și de a le pune deoparte, pentru a te putea bucura de experiența curentă, de orice natură ar fi ea
  • Prin reducerea cantității de cortizol (hormonul stresului)

Pe măsură ce mintea și corpul învață aceste lucruri, o întreagă lume de senzații și experiențe se deschide și se va colorează – inclusiv intimitatea, conexiunea cu partenerul, experiența sexuală – spre bucuria amândurora.

Și este atât de simplu 😊

Te așteptăm la evenimentele noastre din seria Unplugged – aproape de tine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *