Stres test

-> -> -> Unplugged <- <- <- 

În general oamenii vorbesc despre stres doar dându-i un sens negativ și considerându-l ceva de nedorit, ceva nociv.

Stresul, însă, nu este numai negativ. La nivel lingvistic, stresul înseamnă presiune sau tensiune.

În jurul anului 1975, endocrinologul Hans Selye vorbește prima dată despre eustress sau stresul pozitiv. Apoi dr. Lazarus, continuând ideea dr. Selye, diferențiază între eustress sau stresul pozitiv și distress sau stresul negativ.

Eustresul sau stresul pozitiv este cel care ne ține motivați și care ne dă energie și entuziasm atunci când facem față unei provocări care ne face plăcere. Stresul pozitiv, pe termen scurt îmbunătățește performanțele și sporește creativitatea. Ne simțim plini de viață și entuziasmați.

Distresul sau stresul negativ aduce îngrijorare, teamă și anxietate. Ne simțim copleșiți sau depășiți de situație, credem că nu avem resurse să-i facem față. Intervine abandonul, performanțele scad și somatizările se instalează.

Studiile arată că 1 din 3 persoane resimt un ridicat nivel de stres negativ în zilele noastre. Și, dacă pe termen scurt stresul este gestionabil, pe termen lung el provoacă simptome ce pot duce la îmbolnăviri din cele mai serioase.

Când nivelul de stres este ridicat, puterea de concentrare scade, iar creierul poate fi ”păcălit” mai ușor. Prof Akiyoshi Kitaoka, studiind percepția vizuală, a creat o serie de iluzii optice, care sunt percepute diferit, în funcție de nivelul de stres al persoanei.

În câteva secunde poți afla dacă stresul te afectează, privind aceste poze:

 

 

 

Cu cât ele se mișcă mai tare, cu atât ești mai stresat.

Nu ingora acest aspect. Sunt oameni care și-au dat seama că resimt un stres doar când deja îi durea stomacul și au putut să facă o legătură între durerea de stomac și anumite evenimente repetitive. Stresul, în sine, ”le scăpase”. El se instalează treptat și foarte parșiv și uneori este descoperit când deja apar problemele fizice: dureri diverse, dereglări hormonale, palpitații, insomnii, gastrită, dischinezie biliară și multe altele.

Meditația ajută la reducerea stresului perceput și astfel previne manifestările somatice și te ajută să îți menții sănătatea.

Vino la evenimentele noastre Unplugged și vei vedea cât este de importantă reducerea stresului și menținerea acestuia la un nivel cât mai scăzut.

8 mai e un nou început. Află și tu cum. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *