Oglinda

“altissima quaeque flumina minimo sono labi”

 Un proverb latin, transformat in fabula in secolul 15 si preluat apoi in limba engleza sub formula “still waters run deep” si in limba romana ca “apele linistite sunt adanci”.

Interesant este ca si reciproca este universal considerata ca valabila azi. Adica “shallow waters run fast” <->  “apele repezi nu sunt adanci” .

In timp, doua intelesuri s-au impamantenit separat si asa s-a nascut un alt proverb: “shallow brooks are noisy” <-> adica “paraiele de adancime mica sunt zgomotoase” care vrea sa ne spuna ca persoanele care vorbesc cel mai mult, au, de obicei, prea putine de spus.

“Un vas gol produce cel mai puternic sunet” a spus si Platon, completand cu parerea sa ca persoanele cu cea mai putina intelepciune sunt cele mai galagioase.

Adica, pe masura ce devii mai intelept, vei simti din ce in ce mai putin nevoia sa faci zgomot in jurul tau. Te vei concentra pe mesaje concise si relevante. Vei spune mai mult cu mai putin. Vei ajuta oamenii sa ajunga singuri la o parere, mai degraba decat sa le dai direct parerea ta ca pe un adevar absolut.

La fel se intampla si cu “trezirea constiintei”, pe calea spirituala.

Cei mai mari si mai “iluminati” dintre pamanteni sunt, de regula, printre cei mai tacuti si printre cei mai placuti si mai simpatici oameni. De ce oare? Cum pot ei sa vorbeasca atat de putin spunand atat de multe astfel incat sa fie intelesi de oricine? Ei pot, pentru ca atunci cand intelegi esenta, dorinta de a vorbi despre firele de praf dispare total. Egoul lor s-a dizolvat si a luat cu el si dorinta de a fi placuti, de a strange like-uri pe facebook, sau de a-si auzi propria voce in timp ce vorbesc unora “mai putin treziti”. Nevoia de epatare se evapora.

Vedem pe retelele de socializare persoane care cu obstinatie vor sa ne arate cate semne divine primesc ele zilnic, ce carti citesc ele, ce coincidente traiesc ele, cum pot ele sa desluseasca mesajele divinului ca putini altii ….. Priviti-i cu multa compasiune. Ei nu s-au trezit inca. Ei abia cauta calea linistii interioare, pe care nu au gasit-o de vreme ce sunt atat de dependenti de validari externe.

Evolutia spirituala este un drum spre tine; spre interiorul tau. Acolo incepe, acolo se “deruleaza” si doar acolo se confirma. Ceea ce se vede la exterior va fi ultima ta preocupare pentru ca ceea ce se intampla in interior este cu adevarat important.

Nu conteaza ce meserie ai, cati bani ai, unde locuiesti, daca esti extrovert sau introvert, daca ai umor sau nu, daca iti place marea sau muntele etc.

Conteaza insa, cum te porti – acesta este primul efect vizibil exterior al evolutiei spirituale. Principiile integritatii sunt foarte spirituale 😊 . Ele se manifesta, insa, subtil, in liniste. Sunt oameni care “tac si fac” fara sa se laude cu asta.

Cei care au nevoie sa se laude, mai au cale lunga. Cand vor intelege asta, cand vor gasi resursele interne, epatarea va dispare, ca o etapa fireasca a evolutiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *