Beneficiile meditației

Practica meditației a reapărut în atenția publicului European, pe cale orientală, popularizată de poveștile despre călugării Buddhiști, Tibetani. Acest lucru a cauzat controverse, existând voci care ne îndeamnă să ne abținem de la practicile altor religii.

Totuși, ea este cunoscută omenirii din cele mai vechi timpuri, indiferent de religie și perioadă istorică, fiind menționată și in Vechiul Testament, ca hāgâ (Hebrew: הגה) .

Oamenii de știință (și nu numai) au dorit să afle dacă aceste presupuse beneficii ale practicii meditative sunt vorbe goale sau nu. Oamenii de știință de la Harvard (health.harvard.edu) ne informează că practica meditativă are cel puțin următoarele beneficii:

  1. Reduce anxietatea

Practica meditației implică o stare de calm conștient, care reduce pulsul și tensiunea arterială, cee ava avea efectul reducerii simptomelor anxioase. Golul din stomac dispare, iar starea de bine care se instalează ajută persoana să gândească mai clar si mai calm. Pe termen lung starea de calm va prevala, iar persoana va experimenta din ce în ce mai puțin simptome anxioase. Acest lucru ne ajută să privim viața cu mai mult optimism și să tratăm mai cerebral și mai eficient diversele situații și/sau probleme cu care ne putem confrunta în viața personală și profesională.

  1. Reduce stress-ul

Stress-ul își are originea în procesele cognitive din mintea noastră. Este o combinație de factori exogeni modelați în posibile scenarii și rezultate nadorite. Prin plasarea atenției în interior, practica meditației ajută persoana să se elibereze de acești factori aflați ”în afara ființei sale” și astfel să reducă simptomatologia stresului. Întrucât răspunsul biologic la stress este foarte obositor și chiar dăunător pentru organism pe termen lung, reducerea acestuia îi dă corpului nostru timp și răgaz să se odihnească și crează premisele unei sănătăți mai bune.

  1. Crește neuroplasticitatea creierului

Acțiunea repetitivă de concentrare conștientă a atenției din timpul meditațiilor, ajută creierul să formeze noi sinapse și să devină mai elastic și mai bine adaptat proceselor de învățare și de adaptare la nou.

Investigații de tip RMN au evidențiat faptul că persoanele care au o practică regulată a meditației beneficiază de o densitate sporită a materiei cenușii, cu impact pozitiv în funcționarea memoriei și a altor procese cognitive, precum concentrarea atenției și abilitatea de a lua decizii și de a găsi soluții la problemele cu care ne confruntăm zilnic.

  1. Reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare

În timpul meditației, pulsul scade, respirația devine adâncă cee ace ajută la oxigenarea corectă a organismului, iar nivelul de adrenalină și cortisol scad semnificativ. Cum adrenalina si cortisolul sunt responsabili pentru multe efecte negative ca uzarea vaselor de sânge, tensiune arterială, ”oboseala” inimii și chiar creșteri în greutate și episode depresive, cu cât ne învățăm organismul să le controleze, cu atât mai bine pentru sănătatea noastră.

  1. Reduce insomnia și ajută la un somn mai odihnitor

Răspunsul biologic al organismului, de relaxare, după practica meditației, este de lungă durată și ajută la instalarea unei stări de bine în organism. Parametrii biologici ai acestei stări de bine ajută organismul să se odihnească și să doarmă mai bine, iar acest lucru aduce cu sine alte beneficii pe termen lung, pentru sănătatea fizică și psihică.

  1. Ajută psihoterapia

Un studiu al funcționalității creierului persoanelor care meditează regulat a relevat activitate sporită în zona stângă a cortexului prefrontal, care este asociată cu emoții positive și de bucurie. Psihoterapeuții au observat ca practica meditației reduce nevoia de medicamente în tratarea depresiilor ușoare și reduce riscul de recidivă al pacienților care au depășit episoade pshihotice și depresive.

Chiar dacă nu ne confruntăm cu simptome asociate unor boli psihice, ne putem bucura de mai mult optimism și de emoții pozitive de o mai mare intensitate și durată, ca rezultat al practicii meditative, cu efect direct în bunăstarea noastră, pe termen lung.

Întrucât tehnicile de practică a meditației sunt la îndemâna oricui și tot ce trebuie este, câteodată, doar un cadru de manifestare, ne-am propus să ajutăm cât mai mulți oameni să-i culeagă beneficiile.

Practica meditației este mult mai eficientă atunci când este susținută și consecventă – de aceea am dat startul serilor pentru practica meditației, în care să putem aduce meditația cât mai aproape de voi. Exersăm împreună, împărtășim din experiențele noastre, încercăm tehnici noi, le integrăm în practica personală și ne bucurăm de o viață mai frumoasă și mai fericită.

Te așteptăm cu drag alături de noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *